
21 apr. 10 motive ca sa investesti in publicitate pe radio
10 motive ca sa investesti in publicitate pe radio
Atunci cand doresti sa iti extinzi afacerea, ar trebui sa te orientezi spre cautarea celor mai bune metode de promovare ale acesteia. Una dintre ele este publicitatea pe radio, un domeniu al marketingului cu un impact aparte pentru imaginea si vanzarile unui brand.
Iata 10 dintre cele mai bune motive pentru a alege sa pornesti o campanie de publicitate pe radio:
- Imaginea brandului va avea de castigat: cu cat metoda de promovare are un aspect general mai profesional, cu atat brandul pe care il gestionezi va fi perceput ca atare.
Reclama pe radio este o metoda folosita in special de catre companiile mari, care investesc bugete serioase in campaniile lor, ceea ce transforma acest mediu intr-unul care are, deja, un prestigiu si rezultate dovedite.
- Ai libertate de exprimare: publicitatea pe radio ofera un avantaj care o deosebeste de alte tipuri de promovare. Ea permite o exprimare mai detaliata decat afisele, de exemplu, deoarece se pot folosi elemente care sa iti descrie brandul mai usor, precum diferite sunete, melodii sau tonalitati.
De asemeni, acest lucru ajuta si la inducerea anumitor senzatii emotionale asupra posibililor cumparatori, vocea si caracteristicile ei reprezentand un procent mai mare din comunicare decat simplul mesaj.
- Ajungi la publicul tinta mai rapid: studiile au aratat ca majoritatea cumparatorilor asculta radio in masina, in timp ce se deplaseaza. Acest lucru inseamna ca vei putea sa livrezi mesajul tau acestora chiar in timp ce se afla pe drum spre cumparaturi.
Un numar de studii a aratat ca durata de impact a unei reclame difuzate pe radio este de 2 ore, tocmai din acest motiv.
- Ai o plaja mai mare de posibili cumparatori: literalmente, putem spune ca radio-ul este peste tot. O reclama difiuzata pe radio se va auzi pretutindeni, incepand de la masinile soferilor si pana la marile lanturi de magazine care asculta un post sau la utilizatorii casnici.
Astfel, iti vei oferi sansa de a ajunge la un public tinta la care, alfel, nu ai fi avut cum ajunge, deoarece nu se afla in aria de acoperire a celorlalte metode de publicitate pe care le folosesti.
- Ofera cel mai bun raport cost–reach: in timp ce preturile pentru reclamele TV cresc, desi numarul celor care folosesc acest dispozitiv scade, iar tirajul ziarelor este in scadere, desi se mentine acelasi cost pentru reclama, publicitatea pe radio este destul de adaptata cerintelor pietei.
Folosind doar 1/5 din spatiul de difuzare, radio-ul ofera un reach mare, pentru un pret mediu, fara a stresa ascultatorii cu calupuri prea lungi de reclame. Asta inseamna ca mai multi ascultatori vor fi atenti la reclama ta si ca ea va fi analizata de un numar mai mare de potentiali cumparatori ai serviciilor sau produselor tale.
- Targetarea publicului tinta este mai usoara: ca si in cazul T.V-ului si spre deosebire de pliante, publicitatea pe radio permite atingerea unui grup tinta dorit mult mai usor.
In general, posturile de radio ofera o statistica profesionala a publicului tinta, care poate fi identificat si in functie de preferintele sale, zona de acoperire a postului sau de audienta, ceea ce ofera o imagine clara asupra asteptarilor pe care le poti avea.
- Radioul este un mediu activ: o societate activa cere forme de promovare active. Un spot de radio poate sa declanseze emotii posibililor cumparatori, le poate da indicatii, poate crea cerere sau ii poate fideliza.
In timp ce formele pasive de promovare doar listeaza un produs si explica de unde poate fi acesta achizitionat, o forma activa de publicitate este recomandata, in special, pentru crearea de legaturi emotionale intre cumparator si un produs.
- Ai libertate mai mare de atragere a clientilor: studiile psihologice arata ca un consumator trebuie sa fie expus de 3 ori la o reclama inainte ca aceasta sa penetreze structura sa cognitiva. Radioul permite aceasta libertate si chiar o inlesneste.
Un spot publicitar poate fi repetat la diferite intervale orare, in functiile de cerintele stabilite in urma studiului de piata pentru un produs. De exemplu, poti repeta o reclama chiar si de 2 ori pe ora, fara a deveni enervant pentru ascultator si a iti periclita, astfel, vanzarile.
- Esti centrul atentiei: pret de cateva secunde/minute, cat va dura reclama ta, vei fi singurul punct de interes al ascultatorului, acesta avand timp sa analizeze daca isi doreste sau nu produsul sau serviciul oferit de tine.
Mai mult, acest lucru va ajuta la fixarea numelui brandului in memoria acestuia, maximizand sansele ca data viitoare cand ii va veni in minte numele produsului sau serviciului pe care il promovezi, acesta sa se gandeasca la brandul tau.
- Vei avea libertate de miscare: daca vei observa ca rezultatele unui spot de publicitate pe radio nu sunt cele asteptate, vei putea interveni in mijlocul campaniei pentru a ajusta diferite elemente, precum mesajul sau orele de difuzare, lucru care nu este posibil in cazul printului, de exemplu.
Posibilitatea de a avea un control mai mare asupra impactului pe care il are un mesaj atrage foarte multi advertiseri spre publicitatea pe radio.
In concluzie, exista o serie de motive bine argumentate pentru care sa decizi sa te indrepti spre publicitate pe radio pentru a iti promova brandul si a continua sa faci aceasta alegere si pe viitor. Cere ofertele pentru aceste servicii, compara-le si ia cea mai buna decizie pentru afacerea ta, din punctul de vedere al marketingului.
No Comments